lakossági termékeink

Biztonság és szakértelem

Ötletek a garázskapu választáshoz

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mit nevezünk garázskapunak? Olyan nyílászárót az épületen, amin keresztül a gépjárművek ki és be tudnak hajtani, valamint biztonságosan be lehet zárni. A lakossági igények figyelembevétele mellett néhány irányelvet szedtünk össze, hogy a számunkra legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.

Az alap szempontok:

 • Méret: a helyszín adottságait figyelembe véve, saját igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki a garázskapunk szélességét. Természetesen még a nyitás módja, és a működtetés fajtája is meghatározó lehet a méretezésnél.
 • Anyag: Régen fa alapanyagúak voltak a kapuk, a modern kor technológiáinak köszönhetően leggyakrabban acélból, de minimum acél vázzal készülnek. A kitöltése a váznak lehet fa, műanyag, acél, alumínium. Illetve ma már hőveszteség megakadályozása miatt szigetelni is lehet ezeket a kapukat.
 • Fajtáji: billenőkapu, szekcionáltkapu, nyílókapu.

Működési módok

Működési módon a kapuk nyitásának módját értjük, tehát azt a mozgást vagy mozgatást, amivel a kaput ki tudjuk nyitni. Az egyes típusokat ismertetve azok alkalmazási lehetőségeiről is említést teszünk.

 • Fel vagy kinyíló kétszárnyú kapuk: A legegyszerűbb garázskapu típus. hátrány, hogy befelé nem célszerű nyitni, mert elfoglalja nyitott állapotban a helyet a garázsból, kifelé nyílás esetén, ha az közterületen van, akadályozza a gyalogos forgalmat. Ebben az esetben a majdnem 180 fokos nyitási szög lehet a megoldás. Ezek a fajta garázskapu kilinccsel, bevéső zárral, zsanérral készülnek. Automatizálása megoldható, de bonyolult és drága megoldás lehet. Általában olyan helyen javasolt, ahol saját előkertre nyílik a garázskapu.
 • Billenőkapuk: A billenőkapu az egyik leggyakrabban használt garázskapu típus. Általában acéltokba helyezett, acél keretű kapu, aminek a borítása különféle felülettel megoldható. A kapu alsó éle emeléskor kifelé és felfelé mozog, a felső él befelé irányú mozgást végez a födém alá elhelyezett sínen. A kapu nyitott állapotban a födém alatt, a garázs belsejében vízszintesen van. A mellett hogy ezek a szerkezetek elég súlyosak, a beépített kiegyensúlyozás miatt, könnyen nyithatónak kell lenniük kézi erővel is. A jó minőségű billenő kapuk rendelkeznek feltolás elleni védelemmel, több ponton záródó zárszerkezettel, beszorulás elleni védelemmel. Hátránya az ilyen kapunak, hogy rövid gépkocsitároló esetén egy hosszabb jármű nem fér el a garázsban, mert akadályozza a kapu nyitását és záródását.
 • Szekcionált kapuk: Pallószerű függőleges vagy vízszintes elemekből (szekciókból) áll, ezeket az elemeket ív mentén befutó síneken lehet nyitni. A leggyakoribb, hogy a födém alá vezetik a szekciókat (vízszintes szekciók), ám alacsony tároló esetén oldalfalra is vezethető a kapu. Helyigénye a rendszernek csak nyitott állapotban van, ez általában 22-25 cm között kell legyen, de vannak rendszerek, ahol ez a helyigény 10 cm-re csökkenthető. Rövid gépkocsitároló esetén is jól kihasználható a járófelület, így hosszabb gépjárművekkel is megoldható a garázsba történő beállás. A panelek egymáshoz csuklóval, a megvezető sínhez pedig görgővel kapcsolódnak. A hőszigetelt paneleket a merevség fokozása miatt bordázottra vagy kazettásra alakítják ki. Igény esetén beépíthetők bevilágító felületek, amik lehetnek víztiszta átlátszók, vagy áttetszők is. Ahogy a régi barokk stílusú kapuknál a személyforgalomra beépítettek egy kis ajtót, ezt a szekcionált kapuk esetén is megtehetjük. Bár nem olcsó a személybejáró kialakítása, mert a kapu emelésekor neki is csuklósan el kell fordulnia, de vannak olyan esetek, amikor ez a megoldás praktikus. A szekcionált kapukat ellátják zuhanás gátlással, felhúzás és ujj becsípődés elleni védelemmel, az önműködő változatoknál beszorulás elleni érzékelőkkel is. A betörés ellen a több ponton záródó betörés gátló reteszelés véd meg.

Hőszigetelés és légzárás

Sok esetben a gépkocsitároló a ház része, általában nem fűtjük, de az itt keletkezett hulladékhőt célszerű megőrizni. Ennek okán a garázskapukat hőszigeteljük, a hézagokat tömíteni kell. A billenőkapuk tömítése bonyolultaz összetett mozgás miatt, és nem is igazán tökéletes, de a táblájuk hőszigetelhető. A szekcionált kapuk viszonylag könnyen és jól hőszigetelhetők.

 Távműködtetés

A 21. században már alapvető követelmény, hogy ne kézzel nyissuk és zárjuk a kapuinkat. Időt és energiát spórolunk meg, ha nem a ki és beszállással töltjük az időt, főképpen az időjárás viszontagságainak sem tesszük ki magunkat. Előfordulhat olyan is, hogy a tolvajok kifigyelik a ki és beszállási tevékenység sorozatunkat, és a kapu becsukásánál a nyitva hagyott autónkat viszik el. Tehát a távműködtetésű kapuk a kényelmünk, a ruhánk védelme mellett biztonságunkat is szolgálják. Maga a távvezérlő egy rádiófrekvenciás jelet adó kis eszköz, amit a vevő érzékel és a jel azonosítása után parancsot ad a megfelelő irányú mozgatásra. A kibocsátott kód lehet állandó vagy változó (ugrókódos). Amennyiben nem csak ezt az egy egységet szeretnénk távvezérléssel működtetni, célszerű többcsatornás rendszert beszerezni. A legújabb nyitási lehetőség a mobiltelefonos nyitás. Ehhez egy SIM kártyával ellátott eszközt kell a rendszerhez rendelni, és egy hívóparancsra, a telefonszám azonosítása után megtörténik a kapu nyitása vagy zárása, a beállítástól függően. Előnye, hogy mindig kéznél van, és nagyon könnyű kezelni a telefonszámokat. Így illetéktelenek sosem jutnak be a kapunkon.

Beépítési módok és lehetőségek

A kapukat vagy a nyílásba vagy a nyílás mögé szoktuk telepíteni. Azokat a kapuszerkezeteket, aminek van tokjuk, általában a nyílásba szerelik, és azokat amik sínen mozognak a belső falsíkra szoktuk tenni. Az új beépítés és a felújításkor beépítendő kapu telepítése között nincs nagy különbség, mindössze két eltérésre kell felhívni a figyelmet. Ha újat építünk, célszerű a nyílást akkorára méretezni, hogy egy szabvány méretű kapurendszer könnyen beépíthető legyen. Ezzel pénzt spórolhatunk, mert az egyedi gyártás mindig költségesebb. A másik különbség, hogy átépítéskor, a régi kapu tokját meghagyhatjuk, és ehhez méretezhetjük az új rendszert. Ebben az esetben a régi tok takarásáról, az esztétika miatt gondoskodni kell.

Szellőzés

A motor járatása esetén a zárt garázsban az oxigén elfogyasztása mellett mérgező gázok szabadulnak fel, aminek a beszívása esetén eszméletvesztés léphet fel. Ez a légszennyezés dízel üzemeltetésű autók esetén még veszélyesebb lehet. Ennek elkerülése végett célszerű a szellőztetés megoldása. Amennyiben zárt a garázsunk, ezt csak a beállón keresztül tudjuk kivitelezni. Kérje szakember segítségét ezzel kapcsolatban.

Két beállásos garázskapuk kialakítása

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy két autó tárolására alkalmas garázs esetén, egy nagy kaput vagy két kisebb kaput válasszunk-e? Általában esztétikai szempontok alapján születik meg a döntés. Az is igaz, hogy két kicsi kapu beépítése nagyobb költséget ró ránk, mint egy nagy kapu. Viszont használati, azaz forgalmi szempontból kedvezőbb a két kisebb kapu beépítése. Illetve ebben az esetben könnyebb a hellyel is gazdálkodni, főképp ha két különböző méretű autóról beszélünk. Személybejárót akkor érdemes beépíteni, ha a bejárás a garázsba nem csak az autók miatt szükséges. Itt érdemes átgondolni, az üzemeltetéssel kapcsolatos egyedi életvitelünket, és ennek megfelelő döntést hozni szakember segítségével. A gyártók fel vannak készülve erre az opcióra és szívesen kínálnak megoldásokat, hogy esztétikai értékünk is kielégüljön.

Választás

Az elmondottak alapján már csak a választás van hátra, valamint adottságaink és lehetőségeink számbavétele:

 1. Nyílás mérete, nyílás körüli szabad falfelületek mérete
 2. A tároló előtti hely nagysága és rendeltetése
 3. A garázs magassági paraméterei
 4. Távműködtetés vagy kézi nyitás? Estleg egyéb nyitási alternatívák beépítése
 5. Szellőztetés és bevilágítás kialakításának a lehetősége, szükség van-e rá?
 6. Anyagi eszközeink számbavétele
 7. Gyártó vagy kaputechnikai szakember megtalálása, kiválasztása. 

lakossági termékeink

MOBILTELEFON, MINT A GARÁZSKAPU ÉS A KERÍTÉSKAPU TÁVVEZÉRLÉSE

Már több, mint egy évtizede lehetőség van arra, hogy garázskapunkat és kertkapunkat mobiltelefonnal nyissuk.

Tökéletesen megfelelő rendszer ez, a társasházak, a parkolóházak mélygarázsának a nyitására és zárására. Az üzemeltetők és a közös képviselők rémálma oldódik meg a mobiltelefonos kapunyitórendszer felszerelésével.

Nincs több probléma az elveszett távirányítók pótlásával. Új lakók vagy bérlők esetén egy egyszerű programozással könnyen törölhetők a már nem aktuális telefonszámok, és helyükre felvihetők az aktuális telefonszámok.

A legtöbb ilyen rendszer, már ezernél több adatot képes tárolni!

Az ipari és kereskedelmi felhasználás esetén, felszerelhető olyan rendszer is, ahol a programozás, esetleg a hibafigyelés interaktív, és távolról is megoldható. Egyre népszerűbb és nagy teret hódító intelligens ház esetén már nélkülözhetetlen a mobiltelefonos kapunyitás. A mobiltelefonos rendszer szerelése, bármely, már meglévő kapunyitóhoz csatlakoztatható.

A rendszer szerelését mindenképpen bízza szakemberre, és végeztesse el a felmérést, a tökéletes egység megtalálásához.  

KAPcsolat

Szolgáltatásainkról és termékeinkről bővebben, érdeklődjön elérhetőségeinken.

TELEFON +36 20 555 6667
CÍM 2030 Érd, Egervári utca 21/A

Hibabejelentés:

Tel:+36-20-555-6667

Hétvégén is ünnepnapokon:

Szerződött partnereink részére 24 órás ügyeletet biztosítunk!