társasházaknak

AUTOMATA BEJÁRATI KAPUK

Milyen kaput válasszak? 

A 21. század igényeinek megfelelően, felújításnál vagy új ház építésénél már alapvetően elektromos kaput terveznek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen legyen? Lehet befelé nyíló vagy eltolható, kovácsoltvas jellegű, vagy deszka borítású. A döntés nehéz, mindenképpen célszerű szakember segítségét kérni, már a kialakítás megkezdése előtt. Gyakorlati tanácsokkal és ötletekkel tudnak segíteni a kivitelezők szempontjából, ezzel megelőzhetőek a későbbi kellemetlenségek. 

Mekkora kapunyílás szélessége?

Minél szélesebb a kapunyílás, annál kényelmesebb a behajtás, de minimum 3 méter szélesség szükséges. Természetesen ez a méret az igénybevétel függvényében változik. Az Ipari létesítményeknél, a gazdasági gépjárművek miatt, ezekhez kell igazítani a kapunyílás méretét. Teherautó forgalom esetén, a 4 méteres nyílás a minimális követelmény, de előfordulhatnak, akár 10 méter feletti kapunyílások is. 

Mikor célszerű kialakítani tolókaput? 

A tolókapu esetén a kapuszerkezet alján elhelyezkedő fémkerekek, a talajra, betonra vagy díszburkolatra rögzített sínben gördülnek. A kapu a kerítéssel párhuzamosan mozog, így minimum a kapunyílás méretével megegyező hely kell az elgördülő kapunak, de jobb, ha +40 cm szabad hely van még. Fontos, hogy a motor helyét is kialakítsuk. 
A sínből érdemes olyat használni, amin az áthajtás zökkenőmentes. 

A tolókapu hátránya, hogy a sínt folyamatosan tisztán kell tartani. Az érzékenyebb motorok a sín elkoszosodása miatt akadályt érzékelnek, és megállnak. Fontos tudni még, hogy az elhasználódás függvényében, de 10 évente biztosan a kerekeket és a felső vezető görgőt cserélni kell. Tehát tolókaput akkor érdemes kialakítani, ha a kapu mozgására van elegendő hely, nincs természeti akadály a nyitási irányba. 

Szárnyaskapu építés előnye 

Akkor célszerű a szárnyaskaput választani, ha helyszűkében vagyunk. Ilyenkor eldönthetjük, hogy egy vagy kétszárnyú kaput építünk e be. Egyedi esetekben, jó megoldást jelenthet az aszimmetrikus kapu kialakítása is. Tévhit, hogy az egyszárnyú kapu esetén az automatizálás olcsóbb, mint a kétszárnyú kapunál. Viszont egy szárny kialakítása esetén sokkal nagyobb lehet a motor terhelése, így a meghibásodás is, mint két szárny építésénél. Az előbbi esetben a kapu zsanérokra és a forgáspontokra is nagyobb terhelés jut. 

A kapuszárnyakat az úgynevezett állítható forgáspontokkal célszerű rögzíteni a tartó oszlophoz. Az állítható forgáspont egy menetes rész és egy csavaranya kombinácíója, ami segít a két kapuszárny beállításában, ezzel megkönnyítve a motorra jutó terhelést, és biztosítja a hosszútávú meghibásodás mentes működést. Van a forgáspontokból csavarral rögzíthető és hegeszthető változat is. 

Nyílókapu esetén a tartóoszlopok rögzítésére és alapozására nagy figyelmet kell fordítani. Amennyiben nincs az oszlop elég mélyre betonozva, vagy a zsalukő pillérek alapozása nem megfelelő, a kapuszárny elhúzhatja az oszlopokat, és a kapu nem fog megfelelően működni, bekövetkezik a meghibásodása a „csáléság” miatt. Amennyiben lehetőség van rá, betonnal és betonvassal össze kell kötni a föld alatt a két tartópillért. 

A mozgó, kopó alkatrészeknél - különös tekintettel a zsanérokra, forgáspontokra - negyedévente rendszeresen kell ellenőrizni a kenést, figyelemmel a porosodásra. Amennyiben ez nem megvalósítható, a tél megkezdése előtt, és tavasszal a téli időjárás viszontagságai miatt mindenképp karban kell tartani a kapukat. Ezt célszerű szakemberrel elvégeztetni. Nagy előnye a kialakítása miatt, hogy szűk helyen is szerelhető, így bármilyen bejáratot kényelmessé tudunk tenni. 

Mikor építsünk úszókaput? 

Kialakításából adódóan ez a kapuszerkezet a legszebb és a legidőtállóbb. A kialakítása hasonló, mint a tolókapujé, de itt nincs a talajra rögzített sín, és nem futnak alul görgők sem. Így az átjutás rajta akadálytalan. A kapuszerkezet alján egy úgynevezett „C” sín található, amit a két darab fixen rögzített görgősorra kell ráhúzni, és ezen a csapágysoron lehet mozgatni a kaput. 

A csapágysort fixen kell rögzíteni egy betontuskóra, aminek a mérete mnimum 30 cm széles kell hogy legyen. A hosszúságának meg el kell érje a kapu teljes hosszának az 30%-át. Fontos, hogy a tuskót 90 cm mélyen kell rögzíteni. Innen ki lehet számítani, hogy egy 3 m hosszú beállóhoz, plusz 1 méter hosszú, azaz 4 méteres kaput kell építeni. Ezzel a szerkezettel lehet a hosszú, 10 méter feletti kapubejáratokat a legesztétikusabban áthidalni. 

Természetesen a méreteket, a görgők helyét szakszerűen kell kiszámolni, és megépíteni. A használat során rendszeresen karban kell tartani, olajozni. Az acélsín nehezen tud elkopni, és az edzett acél csapágyak is jól bírják az intenzív terhelést. Karbantartása hasonló a tolókapuk állagmegóvásához. Előnye az akadálymentes áthaladás biztosítása, és a hosszú élettartama. Karbantartása: Évente egyszer vékonyan be kell olajozni a sínt. 

Mikor akarjuk a kaput automatizálni? 

Fontos, hogy a kapumozgató árammal működik, amennyiben szeretnénk motort , automatikus nyitást a kapunkra, akkor a tervezés fázisában, és a kialakításkor is figyelembe kell ezt venni. A kapuhoz a megfelelő helyre, még a térburkolatok lerakása és a kert tervezése előtt ki kell vezetni az áramot, és kialakítani az elektromos kiállást. Fontos tudni, hogy áramszünet vagy műszaki hiba esetén a kapunkat csak akkor tudjuk nyitni ha a motorba elhelyezzük a kioldó kulcsot. Ehhez azonba be kell jutni a motorhoz, ennek okán célszerű kialakítani egy mechanikus működtetésű kiskaput, aminek a kulcsa mindig nálunk van, így megúszhatjuk a kapumászás kellemetlenségét. 

Hogyan keressek szakembert? 

Minden gyártónak vannak olyan alvállalkozói, akik garanciával tudják a motort telepíteni. Célszerű megkérdezni erről a kiválasztott motor gyártóját. A megállapodás mindenképp írásos formárban kerüljön megkötésre, illetve a részleteket, az egyedi megoldásokat is tartalmazza a szerződés. Előleggel készüljünk, mert egyetlen kivitelezőtől sem várhatjuk el, hogy kifizesse a kapunk alkatrészeit. Olyan vállalkozót válasszunk, aki rendelkezik referenciával, mert így mi is elégedettek leszünk az eredménnyel.   

KAPcsolat

Szolgáltatásainkról és termékeinkről bővebben, érdeklődjön elérhetőségeinken.

TELEFON +36 20 555 6667
CÍM 2030 Érd, Egervári utca 21/A

Hibabejelentés:

Telefon:+36-20-555-6667

Hétvégén is ünnepnapokon:

Szerződött partnereink részére 24 órás ügyeletet biztosítunk!